ВИКОРИСТАННЯ НУТРА-ЕРГОНОМІЧНИХ СТРАТЕГІЙ І РЕКОМЕНДАЦІЙ ЯК ФАКТОРІВ СТАЛОСТІ ХАРЧУВАННЯ НА ВИРОБНИЦТВІ
Array
Ключові слова:
нутра-ергономіка, нутриціологія, безпека життєдіяльності, стале харчування, сталий розвиток, екологія, виробництво.Анотація
Досліджуються обізнаність про сталі дієти і поширені практики харчування на робочому місці. Проведено аналіз впливу нутра-ергономічних стратегій на стандарти фізичної зайнятості, безпеку і продуктивність праці. Обговорюється сучасний підхід до харчування на основі усвідомленого вибору роботодавця в контексті нутра-ергономіки з поправкою на сталість до навколишнього середовища, що сприяє оптимізації здоров’я і благополуччя працівників. Запропоновані практичні нутра-ергономічні сталі стратегії та рекомендації для харчування працівника на робочому місці.
Посилання
2. Schultz, A.B., Chen, C.Y. & Edington, D.W. (2009). The Cost and Impact of Health Conditions on Presenteeism to Employers. Pharmacoeconomics, 27, 365–378. DOI: https://doi.org/10.2165/00019053-200927050-00002
3. Ivashura, A.A., Borysenko, О.М., Savchenko, N.F., Ditinenko, S.О. (2021). Analysis of sustainable consumption and production in Ukraine. Grail of Science, 9, 198–204. DOI: https://doi.org/10.36074/grail-of-science.22.10.2021.33 [in Ukrainian]
4. Ivashura, A.A., Borysenko, О.М., Soldatenko, А.О. (2021). Sustainable food as an environmental marker in the food tourism industry. Municipal economy of cities, Series: Economic science, 5(165), 50–55. DOI: https://doi.org/10.33042/2522-1809-2021-5-165-50-55 [in Ukrainian]
5. van Dongen, J.M., Proper, K.I., van Wier, M.F., van der Beek, A.J., Bongers, P.M., van Mechelen, W., van Tulder, M.W. (2011). Systematic review on the financial return of worksite health promotion programmes aimed at improving nutrition and/or increasing physical activity. Obesity Reviews, 12(12), 1031–1049. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1467-789X.2011.00925.x
6. Weerasekara, Y.K., Roberts, S.B., Kahn, M.A., LaVertu, A.E., Hoffman, B., Das, S.K. (2016). Effectiveness of workplace weight management interventions: systematic review. Current Obesity Reports, 5(2), 298–306. DOI: https://doi.org/10.1007/s13679-016-0205-z
7. Pereira, M.J., Coombes, B.K., Comans, T.A., Johnston, V. (2015). The impact of onsite workplace health-enhancing physical activity interventions on worker productivity: a systematic review. Journal of Occupational and Environmental Medicine, 72(6), 401–412. DOI: https://doi.org/10.1136/oemed-2014-102678
8. Fitzgerald, S., Kirby, A., Murphy, A., Geaney, F., Perry, I. J. (2017). A cost-analysis of complex workplace nutrition education and environmental dietary modification interventions. BMC Public Health, 17(1), 49. DOI: https://doi.org/10.1186/s12889-016-3988-7
9. Tompa, E., Dolinschi, R., de Oliveira, C., Amick, B., Irvin, E. (2010). Review of workplace ergonomic interventions with economic analyses. Journal of Occupational Rehabilitation, 20(2), 220–234. DOI: https://doi.org/10.1007/s10926-009-9210-3
10. Commissaris, D.A., Huysmans, M.A., Mathiassen, S.E., Srinivasan, D., Koppes, L., Hendriksen, I.J. (2016). Interventions to reduce sedentary behavior and increase physical activity during productive work: a systematic review. Scandinavian Journal of Work, Environment & Health, 42 (3), 181–191. DOI: https://doi.org/10.5271/sjweh.3544
11. Grimani, A., Aboagye, E. & Kwak, L. (2019). The effectiveness of workplace nutrition and physical activity interventions in improving productivity, work performance and workability: a systematic review. BMC Public Health 19, 1676. DOI: https://doi.org/10.1186/s12889-019-8033-1
12. Ivashura, A., Borysenko, О., Logvinkov, S. (2021). Environmental safety in the context of ecological and economic models of territorial development. Ekolohichna bezpeka – suchasni napryamky ta perspektyvy vyshchoyi osvity: materialy I mizhnar. internet-konf. (Kharkiv, 25 lyut. 2021). Kharkiv. [in Ukrainian]
13. Oakman, J., Neupane, S., Proper, K.I., Kinsman, N., Nygard, C.H. (2018). Workplace interventions to improve work ability: A systematic review and meta-analysis of their effectiveness. Scandinavian Journal of Work, Environment & Health, 44(2), 134–146. DOI: https://doi.org/10.5271/sjweh.3685
14. Poor workplace nutrition hits workers' health and productivity, says new ILO report. URL: https://www.ilo.org/global/about-the-ilo/newsroom/news/WCMS_005175/lang--en/index.htm
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Автори, які публікуються у цьому збірнику, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії CC BY-NC-ND 4.0 (із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Без Похідних 4.0 Міжнародна), котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).