ВИКОРИСТАННЯ НУТРА-ЕРГОНОМІЧНИХ СТРАТЕГІЙ І РЕКОМЕНДАЦІЙ ЯК ФАКТОРІВ СТАЛОСТІ ХАРЧУВАННЯ НА ВИРОБНИЦТВІ

Array

Автор(и)

  • А.А. Івашура Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця
  • О.М. Борисенко Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця
  • О.В. Северинов Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

Ключові слова:

нутра-ергономіка, нутриціологія, безпека життєдіяльності, стале харчування, сталий розвиток, екологія, виробництво.

Анотація

Досліджуються обізнаність про сталі дієти і поширені практики харчування на робочому місці. Проведено аналіз впливу нутра-ергономічних стратегій на стандарти фізичної зайнятості, безпеку і продуктивність праці. Обговорюється сучасний підхід до харчування на основі усвідомленого вибору роботодавця в контексті нутра-ергономіки з поправкою на сталість до навколишнього середовища, що сприяє оптимізації здоров’я і благополуччя працівників. Запропоновані практичні нутра-ергономічні сталі стратегії та рекомендації для харчування працівника на робочому місці.

Біографії авторів

А.А. Івашура, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри технологій і безпеки життєдіяльності

О.М. Борисенко, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

кандидат технічних наук, доцент кафедри технологій і безпеки життєдіяльності

О.В. Северинов, Харківський національний економічний університет імені Семена Кузнеця

кандидат економічних наук, доцент кафедри технологій і безпеки життєдіяльності

Посилання

1. Protasenko, O.F., Ivashura, A.A. (2018). The role of ecofriendlyness of the environment in creating safe conditions for human activity. Open information and computer integrated technologies, 80, 210–216. URL: http://repository.hneu.edu.ua/handle/123456789/20055
2. Schultz, A.B., Chen, C.Y. & Edington, D.W. (2009). The Cost and Impact of Health Conditions on Presenteeism to Employers. Pharmacoeconomics, 27, 365–378. DOI: https://doi.org/10.2165/00019053-200927050-00002
3. Ivashura, A.A., Borysenko, О.М., Savchenko, N.F., Ditinenko, S.О. (2021). Analysis of sustainable consumption and production in Ukraine. Grail of Science, 9, 198–204. DOI: https://doi.org/10.36074/grail-of-science.22.10.2021.33 [in Ukrainian]
4. Ivashura, A.A., Borysenko, О.М., Soldatenko, А.О. (2021). Sustainable food as an environmental marker in the food tourism industry. Municipal economy of cities, Series: Economic science, 5(165), 50–55. DOI: https://doi.org/10.33042/2522-1809-2021-5-165-50-55 [in Ukrainian]
5. van Dongen, J.M., Proper, K.I., van Wier, M.F., van der Beek, A.J., Bongers, P.M., van Mechelen, W., van Tulder, M.W. (2011). Systematic review on the financial return of worksite health promotion programmes aimed at improving nutrition and/or increasing physical activity. Obesity Reviews, 12(12), 1031–1049. DOI: https://doi.org/10.1111/j.1467-789X.2011.00925.x
6. Weerasekara, Y.K., Roberts, S.B., Kahn, M.A., LaVertu, A.E., Hoffman, B., Das, S.K. (2016). Effectiveness of workplace weight management interventions: systematic review. Current Obesity Reports, 5(2), 298–306. DOI: https://doi.org/10.1007/s13679-016-0205-z
7. Pereira, M.J., Coombes, B.K., Comans, T.A., Johnston, V. (2015). The impact of onsite workplace health-enhancing physical activity interventions on worker productivity: a systematic review. Journal of Occupational and Environmental Medicine, 72(6), 401–412. DOI: https://doi.org/10.1136/oemed-2014-102678
8. Fitzgerald, S., Kirby, A., Murphy, A., Geaney, F., Perry, I. J. (2017). A cost-analysis of complex workplace nutrition education and environmental dietary modification interventions. BMC Public Health, 17(1), 49. DOI: https://doi.org/10.1186/s12889-016-3988-7
9. Tompa, E., Dolinschi, R., de Oliveira, C., Amick, B., Irvin, E. (2010). Review of workplace ergonomic interventions with economic analyses. Journal of Occupational Rehabilitation, 20(2), 220–234. DOI: https://doi.org/10.1007/s10926-009-9210-3
10. Commissaris, D.A., Huysmans, M.A., Mathiassen, S.E., Srinivasan, D., Koppes, L., Hendriksen, I.J. (2016). Interventions to reduce sedentary behavior and increase physical activity during productive work: a systematic review. Scandinavian Journal of Work, Environment & Health, 42 (3), 181–191. DOI: https://doi.org/10.5271/sjweh.3544
11. Grimani, A., Aboagye, E. & Kwak, L. (2019). The effectiveness of workplace nutrition and physical activity interventions in improving productivity, work performance and workability: a systematic review. BMC Public Health 19, 1676. DOI: https://doi.org/10.1186/s12889-019-8033-1
12. Ivashura, A., Borysenko, О., Logvinkov, S. (2021). Environmental safety in the context of ecological and economic models of territorial development. Ekolohichna bezpeka – suchasni napryamky ta perspektyvy vyshchoyi osvity: materialy I mizhnar. internet-konf. (Kharkiv, 25 lyut. 2021). Kharkiv. [in Ukrainian]
13. Oakman, J., Neupane, S., Proper, K.I., Kinsman, N., Nygard, C.H. (2018). Workplace interventions to improve work ability: A systematic review and meta-analysis of their effectiveness. Scandinavian Journal of Work, Environment & Health, 44(2), 134–146. DOI: https://doi.org/10.5271/sjweh.3685
14. Poor workplace nutrition hits workers' health and productivity, says new ILO report. URL: https://www.ilo.org/global/about-the-ilo/newsroom/news/WCMS_005175/lang--en/index.htm

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-11-30

Як цитувати

Івашура, А., Борисенко, О., & Северинов, О. (2021). ВИКОРИСТАННЯ НУТРА-ЕРГОНОМІЧНИХ СТРАТЕГІЙ І РЕКОМЕНДАЦІЙ ЯК ФАКТОРІВ СТАЛОСТІ ХАРЧУВАННЯ НА ВИРОБНИЦТВІ: Array. Комунальне господарство міст. Серія: «Економічні науки», 6(166), 163–168. вилучено із https://khges.kname.edu.ua/index.php/khges/article/view/5885